Over maj-britt

 

Mijn verhaal

 

Met mijn praktijk voor coaching en counseling ben ik terug bij mijn verlangen van ooit: het verder helpen van mensen. Als klein meisje van vijf wilde ik dokter worden en naar Afrika. Daar werd mijn hart naar toe geroepen. En waar zo’n verlangen in het begin nog vol schittert, wordt het in de loop der tijd overschaduwd door een boeiende en complexe aaneenschakeling van wat een jong kind aantreft in dit leven, hoe het erop reageert, hoe het probeert te voldoen aan verwachtingen, de eigen veiligheid te borgen en er vooral bij te blijven horen.

En die schaduw kan te groot worden.

Zo ook bij mij. In de voetsporen van mijn vader koos ik voor het bedrijfsleven en studeerde af als bedrijfseconoom.

 

“Je kunt het gedrag van mensen niet veranderen door ze te kleineren of zich te laten schamen” –
Brene Brown

 

 In de jaren die volgden was ik werkzaam bij diverse organisaties, in uiteenlopende sectoren. Veelal in management en directiefuncties, soms in meer adviserende rollen. Gedreven door de waardering en erkenning die ik steeds weer kreeg, bleef ik terugkomen op dat pad; ondanks een knagend gevoel van binnen dat het niet mijn pad was. Zelfs een periode van herbezinning rondom het ziekbed en overlijden van mijn moeder en een studie Psychologie brachten daarin geen verandering. Ik voelde me steeds minder vrolijk, had veel last van stress, en mijn banen voelden meer en meer als een slecht zittende jas. Het steeds moeten najagen van resultaten ten koste van de mensen waar ik verantwoordelijk voor was, voelde niet goed. Het was alsof ik constant tegen mijn eigen natuur aan het inzwemmen was. Ik miste ruimte om echt oog en aandacht te hebben voor het groeiproces van de mensen en dat viel me zwaar. Dat was immers wat ik het liefste had willen doen.

Mijn eigen stress en frustraties bewogen me ertoe op een intensieve manier met mezelf aan de slag te gaan. Wanneer je de omgeving niet kunt veranderen, zul je jezelf moeten veranderen. Onder begeleiding ben ik op zoek gegaan naar de oorsprong van mijn eigen gedrag; alle emoties, oude patronen en overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen. Een prachtig, ingrijpend en verhelderend proces, dat me meer ruimte en vrijheid heeft gegeven dan ik ooit had kunnen denken. Een proces dat me ook terugbracht bij mijn oorspronkelijk verlangen, namelijk het begeleiden van mensen in hun groei. Op een liefdevolle en betekenisvolle manier. Ik nam ontslag voor de zoveelste keer en zette een punt achter mijn managementcarrière.

Omdat het vak van coach en counselor in mijn ogen een heel stuk verder gaat dan het hebben van een eigen waardevolle ervaring, begon ik met opleidingen om me daarin verder te professionaliseren. Daarnaast heb ik veel inspiratie en voeding gehaald vanuit het Tibetaans boeddhisme, het Zenboeddhisme en Mindfulness. Dit alles heeft me bijzonder verrijkt en me voldoende toegerust om dit vak vol overgave uit te oefenen. Ben ik klaar met leren en ontwikkelen? Nee, natuurlijk niet; wie is er ooit echt klaar? Ik leer nog van elke cliënt en ben ook dankbaar voor de waardevolle supervisie die ik op frequente basis heb. Dit helpt me om steeds opnieuw mijn eigen rol en handelen kritisch tegen het licht te houden en de twijfels die ik van tijd tot heb te ontrafelen voor wat ze in essentie zijn.

“Getuige zijn van hoe mijn cliënt zelf tevoorschijn komt, ontroert me telkens weer”

 

Hoe kan ik je helpen?

Praktijk voor coaching – counseling – psychosociale therapie

Tel: +31 6 22323366
Email: info@maj-brittbosma.nl


Praktijk Haarlem:

Korte Zijlweg 39
2015 CR Haarlem

Praktijk Utrecht:
Maliebaan 5
3581 CA Utrecht